Monday, December 7, 2009

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES





MMG yummylicious!


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Source : - Sis 1mas2ra (cari.com forum)

Ingredients :

250g butter ~ cut to small cubes
400g cooking chocolate ~ cut to small cubes
6 eggs
340g brown sugar
2 teaspoons vanilla essence
20g chocolate emulco
80g flour
60g cocoa powder
140g walnut/pecan/almond/macadamia (optional) ~ toasted

Method :

1. Layer a 12" x 12" tray with greaseproof paper and make sure the paper is longer than the tray , so that it'll be easier to remove the brownies from the tray.
2. Melt butter and cooking chocolate using double-boiler method. Set aside till lukewarm.
3. In a separate bowl, whisk eggs, sugar, vanilla essence and chocolate emulco using the hand whisk till the sugar dissolves.
4. Pour the butter and chocolate mixture into the egg mixture. Mix well.
5. Sift flour and cocoa powder and add in the toasted nuts. Add the flour into the mixture. Do not overmix.
6. Pour the mixture into the prepared tin and bake in a preheated oven at 160 C (if using a small oven) for 1 hour or till done. The temperature and the baking time depends on your oven.
7. Leave the brownies to cool completely before cutting. For better result, leave overnight.
8. You can top the brownies with ganache, eat them with icecream or custard sauce or simply enjoy them the way they are!

Wednesday, December 2, 2009

MEE BANDUNG FAMILY RECIPE



Ni favorite mee bandung..x de yg serupa dengannya..hehehe. Senang aje nk buat..


Bahan2:


kuah

300gm daging @ tulang (lagi best) - potong halus dan di rebus dengan 3/4 liter air

300gm udang - di rebus dengan 3/4 liter air

10 biji bawang merah

5 biji bawang putih

3 sudu besar cili giling @ cili boh - kalau suka pedas tambah lagi ye

1 tin tomato soup (brand campbell @ heinz) - saiz biasa

1/2 cawan tomato sos


sayuran

1 ikat sawi - di celur

kobis - di celur

2 biji tomato - hiris nipis

taugeh - di celur

3 biji telur - di rebus

daun salad - di hiris halus (mesti ada ni!)

tauhu - di goreng dan hiris nipis


1 kg mee - di celur

bawang goreng - yang di goreng sendiri..kalau yang beli kurang 'kick'


Cara2:


- tumbuk@ blend bawang merah, bawang putih. tumis bawang dan cili hingga garing.

- masukkan daging bersama stock, campurkan udang bersama stock.

- masukkan tomato soup dan tomato sos

- perasakan.


Untuk menghidang/makan, masukkan mee dan sayuran dan hias dengan tauhu, telur, cili merah ..tuangkan kuah..taburkan bawang goreng...sedia untuk di makan..!!



Wednesday, November 11, 2009

SAMBAL HIJAU TERUNG TELUNJUK



SALAM,,


Dah lama x post resepi kan....sejak preggy dh berapa kali masak sambal hijau terung telunjuk. Alhamdulillah, mmg mengidam dan ada pulak yang sudi bago terung telunjuk ni...mmg susah sket nk dpt..kadang kat Giant ada pulak...

Senang aje resepinye...makan dengan nasik panas2..berasap le telinga..hehe


10 biji terung telunjuk - di hiris nipis, garamkan dan goreng garing sikit
10-15 biji cili padi hijau
sedikit ikan bilis @ udang geragau
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
15 biji petai


Cara:


Tumbuk ikan bilis @ udang geragau dengan bawang, tambah garam terus masa menumbuk.
Tumis bahan tumbuk hingga garing. Dah garing masukkan petai dan terung yg dah di goreng tadi. Kacau2 hingga kering..dah siap..:)

Berlumba2 makan dengan hubby sambil menahan kepedasan...licinnn..pinggan..hehe

Sorry le gambar x clear sgt..pakai henpon jer..

Tuesday, September 1, 2009

SALTED EGG CRAB




KETAM TELUR MASIN
1 kg ketam (gaul dengan tepung beras @ jagung dan goreng)
3 biji telur masin (di ambil merah shj dan d stim kan @ microwave)
3 biji bawang putih d cincang halus
8 biji cili padi
2 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
2 sudu besar gula
3 sudu besar mentega untuk menumis
Cara:-
Telur merah di penyek2 hingga halus.
Panaskan kuali dan masukkan mentega. Bila sudah cair, tumis kan bawang putih, cili padi dan daun kari. Bila sudah wangi, masukkan telur merah, gula dan susu cair. Masukkan ketam yang sudah d goreng tadi dan kacau hingga sebati. Angkat.
Nota: tidak perlu garam kerana telur merah sudah masin
Cubalah!

Wednesday, May 20, 2009

BURGER anyone?

Beli aje kt TESCO...
Jenama First Pride..halalll...

Tengah masak...

Pakai bun biasa je..TESCO mari jugak..pastu rebus jagung manis..fries sket..SYIOKKK

Kata DIET!...sape cakap?


Wednesday, April 29, 2009

Grilled Chicken W Black Pepper Sauce


Chicken
ayam bahagian peha/ dah buang tulang
sos tomato
kicap manis
sudu besar fresh rosemary.. fresh @ kering pun boley
1 sudu besar serbuk paprika
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mangkuk madu
2 sudu besar butter yg dicairkan/ minyak zaitun
Perap isi ayam dengan bahan2 di atas
Kalau boleh lama sket lah..biar meresap dlm isi ayam
Panaskan grill pan/skillet..bakar tanpa minyak hingga masak
Black Pepper Sauce
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.

ChoCOLaTe?

Dats right..actually i've been to chocolate making class like ages ago.
Nevertheless, enjoy da pics (since u all cannot taste kan..hehe)



Will post abt da class n choco making steps later ya!

Friday, February 13, 2009

Udang Padprik


Udang la pulakk...sotong dah abes cerita..hehe
This is my version of udang padprik..senang aje laa..

250g udang..(buang kepala/kulit..tingga sket kt ekor)
4 biji cili padi d ketuk ketuk
4 hiris halia pastu ketuk sket
2 batang serai d ketuk
4 ulas bawang putih d ketuk
4 ulas bawang merah d mayang halus
1/2 labu bawang besar di hiris
sayuran (baby corn, carrot, bunga kobis dll)
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili sos
1/4 cawan air (atau kurang)
2 helai daun limau purut
minyak untuk menumis


panaskan minyak n tumis cili padi,halia, serai, bawang putih dan bawang merah. bila wangi masukkan udang. masak hingga udang bertukar warna. masukkan sos tiram dan sos cili. tambah air sikit2. jangan terlampau cair. masukkan pula sayuran dan bawang besar. masak hingga bawang separa layu. perasakan garam+gula. last sekali masukkan daun limau.

Sotong vs Sotong



sotong celup tepung lagik...addicted to it laa...
Now u all know la that i really lurve sotongs..hehe
last version punya resepi..celup tepung gandum aje kan
tu pon dah maveles ...but this one..i used 3 types of tepung,
add together tpg gandum, tpg beras, tpg jagung (equal qty each)
lagii umpppph...crispier.... krup krap..krup krap..
cicah pulak dgn thai chilli sauce..wallaaa..!!

pic below is sotong sambal..usual resepilah..
u all dah terror kan..hehe (malas nk taip resepi)

Friday, February 6, 2009

SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP


Bahan-bahan:
300 gm sotong
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah

Cara-cara:

Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.