Wednesday, May 20, 2009

BURGER anyone?

Beli aje kt TESCO...
Jenama First Pride..halalll...

Tengah masak...

Pakai bun biasa je..TESCO mari jugak..pastu rebus jagung manis..fries sket..SYIOKKK

Kata DIET!...sape cakap?


Wednesday, April 29, 2009

Grilled Chicken W Black Pepper Sauce


Chicken
ayam bahagian peha/ dah buang tulang
sos tomato
kicap manis
sudu besar fresh rosemary.. fresh @ kering pun boley
1 sudu besar serbuk paprika
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mangkuk madu
2 sudu besar butter yg dicairkan/ minyak zaitun
Perap isi ayam dengan bahan2 di atas
Kalau boleh lama sket lah..biar meresap dlm isi ayam
Panaskan grill pan/skillet..bakar tanpa minyak hingga masak
Black Pepper Sauce
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.

ChoCOLaTe?

Dats right..actually i've been to chocolate making class like ages ago.
Nevertheless, enjoy da pics (since u all cannot taste kan..hehe)



Will post abt da class n choco making steps later ya!

Friday, February 13, 2009

Udang Padprik


Udang la pulakk...sotong dah abes cerita..hehe
This is my version of udang padprik..senang aje laa..

250g udang..(buang kepala/kulit..tingga sket kt ekor)
4 biji cili padi d ketuk ketuk
4 hiris halia pastu ketuk sket
2 batang serai d ketuk
4 ulas bawang putih d ketuk
4 ulas bawang merah d mayang halus
1/2 labu bawang besar di hiris
sayuran (baby corn, carrot, bunga kobis dll)
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili sos
1/4 cawan air (atau kurang)
2 helai daun limau purut
minyak untuk menumis


panaskan minyak n tumis cili padi,halia, serai, bawang putih dan bawang merah. bila wangi masukkan udang. masak hingga udang bertukar warna. masukkan sos tiram dan sos cili. tambah air sikit2. jangan terlampau cair. masukkan pula sayuran dan bawang besar. masak hingga bawang separa layu. perasakan garam+gula. last sekali masukkan daun limau.

Sotong vs Sotong



sotong celup tepung lagik...addicted to it laa...
Now u all know la that i really lurve sotongs..hehe
last version punya resepi..celup tepung gandum aje kan
tu pon dah maveles ...but this one..i used 3 types of tepung,
add together tpg gandum, tpg beras, tpg jagung (equal qty each)
lagii umpppph...crispier.... krup krap..krup krap..
cicah pulak dgn thai chilli sauce..wallaaa..!!

pic below is sotong sambal..usual resepilah..
u all dah terror kan..hehe (malas nk taip resepi)

Friday, February 6, 2009

SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP


Bahan-bahan:
300 gm sotong
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah

Cara-cara:

Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

Thursday, January 15, 2009

LAST NITE DINNER TIME!

Theme: Go western (well..sort of!)

Menu:

homemade mushroom soup
garlic bread
sticky caramelized wings
Recipe:
homemade mushroom soup
1 liter water
1 piece chicken breast
400ml fresh milk
3 shiitake mushroom
3 tbsp sour cream
1/2 cube chicken stock
1/2 cup flour
cut chicken breast and mushroom to small pieces. add chicken to water in a pot. bring to boil. add on mushroom. let it simmer for a while then pour in 300ml fresh milk. meanwhile, add together the remaining milk and flour. stir until flour blended well with milk. add on the flour mixture and chicken cube into the soup. stir until the soup boil and becomes thicker. lastly add the sour cream and salt to taste.
garlic bread
1/2 baguette (french bread)
4 tbsp butter (melt)
3 tbsp garlic butter (available @ supermarket)
cut baguette into desired thickness. brush melted butter on one side then add on garlic butter. toast in oven @ oven toaster until brown n crispy.

Tuesday, January 13, 2009

CEKODOK TARAM

Last weekend tak taw nk masak ape for tea
so buat le cekodok ni..pakai taram je resepi dia..hehe

3/4 cawan tepung
1 sudu besar udang geragau
1 biji bawang besar potong dadu
1 biji kentang potong dadu
1 biji cili merah potong dadu
daun saderi potong halus
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
campur semua kt atas..jgn terlalu cair
agak2 semua sebati aje..
goreng..makan panas2 dengan cili sos

JOM LUNCHIE @ CAFE BIGFOOD, TTDI JAYA SHAH ALAM

BIG FOOT? No, no, no....it's BIGFOOD!
1st time try makan kt sini since this restaurant pon baru buka
mostly western cuisine..ada grilled lamb, steaks, chicken chop, spaghetti, pizza (YES! pizza)..dll.

Price, medium range.

senang saje, kalau from sect13 (giant), tujulah ke TTDI Jaya
restaurant ni tepi jalan belah kiri after 2nd traffic lite..

rating: 1.5 thumbs up!

Selamat Mencuba!




The Menu (ada regular and bigfood portion!)

Our drinks (apple, longan n lychee)

Grilled lamb (regular portion/3 pieces,
kalau bigfood portion tak tahu la byk mana!)


Spaghetti Seafood lupa-nama (spicy sket but nice)


Chicken Chop

Monday, January 5, 2009

BROCCOLI GORENG SIMPLE

Beli broccoli untuk bubur SArah..tp kalo satu ketul tu
2 minggu pon belum abes kan..So dalam menu we all
ade la masuk sayur broccoli jugak..selama ni teramat la
jarang membelinya...padahal memang sedap pon..
ni resepi cap campak2 aje..bleh laaa...
RESEPI:
6 kuntum broccoli/potong nipis
10 ekor udang sederhana/buang kulit
1 sudu besar udang geragau
3 biji bawang putih di ketuk
2 sudu besar oyster sauce
cili merah/cili padi - kalau suka
garam/gula
minyak untuk menumis
1/4 cawan air
CARA:
tumis bawang putih dan udang geragau hingga garing.
masukkan air, broccoli dan udang. masak hingga udang dan broccoli bertukar warna.
tambah oyster sauce, gula, garam. dah siap..!!