Tuesday, November 4, 2008

LAKSAM

Being a kelantanese..,,mmg tak sah kalau tak makan laksam ..
kids love them! rasa lemak2 masin manis mmg menyelerakan
cuma biasanya kita beli aje kt gerai...susah nk dpt yg sedap...betul tak?
why not cuba buat sendiri...mudah aje..trust me!


Bahan-bahan membuat laksam:

2 cawan tepung beras

4 cawan air

1 sudu kecil air kapur

2 sudu kecil tepung ubi

secubit garam

Cara menyediakan:

Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit. Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus. Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak) Angkat dan gulung kemas-kemas. Buat begini hingga selesai semuanya. Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah scukupnya.Letakkan sedikit sambal belacan. Sedia dihidangkan.

Bahan untuk kuah:

4 ekor ikan kembung/selayang

1 sudu besar lada hitam

5 ulas bawang merah

1 biji kepala parut } diambil santannya

2 keping asam gelugur

1.5 cm halia

sedikit garam/gula

belacan

Cara membuat kuah:

Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak. Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat/blendTumbuk/blend bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat. Masukkan semua bahan tumbuk/blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur belacan dan garam/gula secukup rasa. Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.

Bahan untuk ulam:

Daun kesum } dimayang halus

Kacang panjang } dimayang

Timun } dimayang

Taugeh } buang ekor


Sambal:

Cili Kering di rebus dan blend dengan belacan/garam




sumber: forum cari.com

0 comments: