kids love them! rasa lemak2 masin manis mmg menyelerakan
cuma biasanya kita beli aje kt gerai...susah nk dpt yg sedap...betul tak?
why not cuba buat sendiri...mudah aje..trust me!
Bahan-bahan membuat laksam:
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
Cara menyediakan:
Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit. Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus. Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak) Angkat dan gulung kemas-kemas. Buat begini hingga selesai semuanya. Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah scukupnya.Letakkan sedikit sambal belacan. Sedia dihidangkan.
Bahan untuk kuah:
4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut } diambil santannya
2 keping asam gelugur
1.5 cm halia
sedikit garam/gula
belacan
Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak. Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat/blendTumbuk/blend bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat. Masukkan semua bahan tumbuk/blend serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur belacan dan garam/gula secukup rasa. Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Bahan untuk ulam:
Daun kesum } dimayang halus
Kacang panjang } dimayang
Timun } dimayang
Taugeh } buang ekor
Sambal:
Cili Kering di rebus dan blend dengan belacan/garam
sumber: forum cari.com
0 comments:
Post a Comment