Tuesday, November 4, 2008

SHEPHERD's PIE


Shepherd's Pie is one of my favorite dish..simple yet very delicious..
u can even prepare it earlier and put in freezer.
(sorry! gambar kecik la pulak!)

Recipe:

Mashed Potato8 biji kentang – rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
200 ml susu segar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam


Cara-Cara:


Kentang di kupas kulit, belah 4 dan direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur. Masukkan butter, kacau sehingga butter cair, tambah susu sedikit demi sedikit hingga kentang nampak lembut. Tambah garam dan lada sulah sesedap rasa. Kacau hingga sebati.


Bahan-bahan Inti


400 gm daging cincang3 biji bawang besar – potong dadu2 biji karot – potong dadu
2 batang celery – potng nipis2 biji tomato – potong dadu
1 tin button mushroom½ cawan sos tomato (@ sos spaghetti)
1 sudu ted lada hitam (tumbuk)
GaramMinyak
Grated cheese – tabur atas kentang


Cara-cara:


Panaskan minyak, masukkan bawang besar, karot dan celery. Kemudian masukkan daging, goreng hingga daging masak. Masukkan cili boh (jika suka). Goreng hingga naik minyak. Masukkan buah tomato dan sos tomato. Kacau rata, goreng hingga daging empuk. Masukkan mushroom, lada hitam, garam, gula dan kacau sebati. Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan:


Sediakan bekas , masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar. Masukkan bahan2 inti dan ratakan. Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dgn inti. Gariskan di atasnya menggunakan garfu dan tabur cheese di atasnya. Bakar pada suhu 180’C selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.

Sumber: forum cari.com

0 comments: